Helpende Zorg en Welzijn

Excited young woman hold paper letter feel euphoric receiving job promotion or tax refund from bank, happy woman reading paperwork document smiling of good pleasant news, getting student scholarship
sqr012-col1
sqr012-col2

Voor wie is het EVC-traject Helpende Zorg en Welzijn bij bedoeld?

Het EVC-traject Helpende Zorg en Welzijn bij SMART Education is ontwikkeld voor professionals met ervaring in de zorgsector die de functie van helpende vervullen. Als helpende zorg en welzijn biedt je praktische ondersteuning aan een breed scala van cliënten met diverse behoeften, waaronder mensen van alle leeftijden die te maken hebben met (chronische) ziekten, psychiatrische problemen, verslavingen of beperkingen. Je begeleidt of ondersteunt cliënten in hun eigen woonomgeving, zorginstellingen of ziekenhuizen, en kunt ook werkzaam zijn bij servicegerichte organisaties.

Je taken variëren van het bereiden van maaltijden en schoonmaken tot het helpen bij persoonlijke verzorging en het begeleiden bij activiteiten. Als helpende zorg en welzijn voer je eenvoudige, routinematige taken uit in laagcomplexe en stabiele situaties, vaak voor langere periodes. In complexere situaties werk je samen met collega’s om zorg en sociaal-agogische ondersteuning te bieden, waarbij je de privacy van cliënten en hun naasten waarborgt en je bewust bent van de gevolgen van jouw handelen en gedrag.

In de sociale sector is het bieden van goede zorg, begeleiding en ondersteuning aan mensen in nood van groot belang. Er is een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel en hogere eisen aan professionals in deze sector. Als je al enige tijd op MBO-niveau werkt maar geen passend diploma hebt, kun je de kennis en vaardigheden die je in de praktijk en door bijscholing hebt opgedaan officieel laten erkennen via een EVC-procedure van SMART Education. Hiermee vergroot je jouw loopbaankansen en versnel je het proces om een diploma te behalen. 

De EVC-trajecten van SMART Education zijn gebaseerd op de landelijke normen van de opleiding en het beroep, oftewel de kwalificatie. Met een EVC-traject toon je jouw MBO-niveau aan. Wil je daarnaast ook een erkend diploma behalen? SMART Education kan je adviseren in de volgende stap.

Op dit moment is het niet mogelijk om bij ons een traject te starten wanneer jouw doel is om na het ervaringscertificaat nog een mbo- of hbo-diploma te halen. Wij overleggen met diverse MBO- en HBO-instellingen over samenwerking. Wanneer dat is gerealiseerd, kun je jouw ervaringscertificaat daar aanbieden voor beoordeling welke laatste onderdelen je nog moet afleggen (zoals Nederlands en rekenen).

Zo ziet het SMART Education EVC-traject er uit:

Gedurende het EVC-traject toon je aan welke competenties (kennis en vaardigheden) je hebt ontwikkeld door werkervaring en bijscholing.

Je werkt onder begeleiding aan een online portfolio gedurende 12 weken, waarbij je bewijsstukken uit je dagelijks werk verzamelt en beschrijft hoe je de competenties die bij de EVC-standaard horen beheerst. Tijdens de intake en in informatiemateriaal wordt uitgelegd hoe je het portfolio en de EVC-opdrachten kunt invullen. Na afronding wordt het portfolio beoordeeld.

Een beoordelaar van SMART Education beoordeelt tijdens een werkplekbezoek een aantal van de competenties op basis van wat jij in de praktijk laat zien. Dit wordt meegenomen in de totale beoordeling door SMART Education.

Na afloop van het traject vindt er een eindgesprek plaats met een beoordelaar van SMART Education, waarin je mondeling toelicht hoe je je werk uitvoert en welke kennis en vaardigheden je daarbij inzet.

SMART Education stelt binnen vier weken na afronding van het traject een Ervaringscertificaat op, waarin alle onderdelen worden opgenomen die op basis van de EVC-procedure zijn erkend. Dit ervaringscertificaat is een officieel document waarmee je jouw vakbekwaamheid kunt aantonen bij een (toekomstige) werkgever.

Het EVC-traject is inclusief:

  • Individuele intake bij SMART Education
  • Online schriftelijke begeleiding
  • Mogelijkheid om twee keer per week vragen te stellen via Zoom
  • 1 begeleidingsgesprek via Zoom, ca. 2-4 weken na de start
  • Toegang tot de online EVC-omgeving gedurende 3 maanden, verlenging is mogelijk tegen een meerprijs
  • Het volgen van een e-learning traject onder begeleiding van een beoordelaar van Smart Education Traject
  • Eindgesprek
  • Ervaringscertificaat
  • Registratie van het ervaringscertificaat bij het Nationaal Kenniscentrum EVC
  • Exacte doorlooptijd vind je op de pagina Werkwijze.

Om te kunnen starten met het EVC-traject gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in de praktijk in een functie die aansluit op het EVC-traject. Je moet dus al geruime tijd de werkzaamheden uitvoeren van een persoonlijk begeleider.
  • Je hebt in deze en eventuele voorgaande functies al enige jaren ervaring en kennis opgedaan met de aan te tonen werkprocessen.
  • Voor het EVC-traject is in jouw werkomgeving een praktijkbeoordelaar beschikbaar, die een deel van de beoordeling uitvoert n.a.v. een werkplekbezoek. De praktijkbeoordelaar moet werkzaam zijn binnen de organisatie op minimaal 1 niveau hoger dan jijzelf, mag geen directe collega zijn en moet ervaring hebben met beoordelen.
  • Voor dit EVC-traject waarin zorgtechnische handelingen zijn opgenomen, is in jouw directe werkomgeving een (BIG-geregistreerde) medewerker aanwezig met minimaal 3 jaar werkervaring met zorgtechnische handelingen. Deze medewerker zal alle aan te tonen zorgtechnische handelingen in de praktijk aftoetsen.
clay-banks-e6pK_snssSY-unsplash
sqr021-col1
sqr021-col2

Interesse? Neem contact op voor meer informatie.

Wat bieden wij aan

Officieel erkend certificaat

Een officieel erkend certificaat na afronding van het EVC-traject, waarmee je jouw vaardigheden en kennis aan de wereld kunt tonen.

Volledig traject

Een volledig traject voor erkenning en verzilvering van jouw competenties zodat je verder kunt met een opleiding.

3 maanden

MBO niveau 4 €2100*.
HBO niveau 5 €2350*.
*ex btw